Kezdőlap » Petőfi a sztár!

Petőfi a sztár!

Írta: hell1693

Nagy fába vágta a fejszéjét Rákay Philip, amikor Kis -Szabó Márkkal, Szente Vajkkal és Lóth Balázzsal elvállalta az 1848-as pesti forradalom közvetlen előzményeinek és a nagy napnak a megfilmesítését.

Nem csupán a szakmai értelemben volt kihívás a feladat, de – mint kiderült, s erre az eddigi tapasztalatok alapján jó eséllyel számítani lehetett – a fanyalgó belpesti liberális értelmiség rosszindulatával, túlnyomórészt nemzetellenes attitűdjével is kalkulálni kellett. Jóformán ki sem jött a film, az IMDb weboldalán máris több száz egycsillagos értékelést rögzítettek. Ez történik Magyarországon, ha kellően bátor vagy és nem LMBTQ-, hanem nemzeti történelmi témában alkotsz mozgóképes produkciót!

Oda se neki, a cívisváros közönségének tetszik a film. E sorok írója tanúja volt a napokban, hogy a vetítés végén jó darabig megilletődött csendben ültek a nézők az üléssorokban. Hírek szerint egyes helyeken spontán taps zárta az estét!

A Most vagy soha! színészgárdája figyelemre méltó: az alkotók olyan társaságot hoztak össze a főbb szerepekben, melynek tagjai minden kétséget kizáróan kellő tehetséggel rendelkeznek, eleddig viszont kevés alkalmuk volt azt megcsillogtatni. Berettyán Nándor (Petőfi), Mosolygó Sára (Szendrey Júlia), Koltai-Nagy Balázs (Jókai), Fehér Tibor (Vasvári) a történelmi alakokat közelivé, motivációikat és érzelmeiket – magánéletük ábrázolásának eszközével élve – érthetővé varázsolták a művészi játék során.

Különösen kedves lehet nekünk – debrecenieknek – hogy Petőfit városunk szülötte formálta meg, miként két másik „márciusi ifjú”, Degré Alajos és Sükey Károly figuráját is, Berettyán Sándor, valamint Szabó Sebestyén László személyében. Vranyecz Artúr a Nemzeti Múzeum korabeli igazgatójaként, Kubinyi Ágostonként alakított nagyot. Debrecen neves színművésze, Dánielfy Zsolt is feltűnik több alkalommal, kedvesen mosolygó szemeivel, ízes beszédével.

Nem szeretnénk túl sok részletről lerántani a leplet, de talán elárulhatjuk, hogy a nézőben keletkező katartikus élmény részbeni kiváltója az a megdöbbenés, amit a megszemélyesített alakok is megfogalmaznak végül: csodálatos, hogy egy nap alatt mennyi minden elérhető és megvalósítható, ha hiszünk magunkban, s ügyünk igazságában!

Ne hagyják ki az alkotást, ha korhű, minőségi, érzelemdús filmélményre vágynak! Garantálható, hogy a krimiszerű fordulatokat kedvelők sem fognak a vetítőteremből csalódottan távozni.

Fotó: mandiner.hu

Ami még érdekelhet

Debrecen mindenek előtt!

Legfelkapotabb bejegyzéseink

1693.hu – Minden jog fenntartva.