Kezdőlap » Na és akkor mi van?

Na és akkor mi van?

Írta: hell1693

A Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület vezetője, Kozma Éva körül múlt pénteken kirobbant botrány kapcsán – leginkább az előzményeket kevéssé ismerők körében – gyakran felmerülő kérdés, miért probléma a hölgy részvétele a fosszilisüzemanyag-kereskedelemben?

A válaszért tekintsünk kicsit a színfalak mögé! A folyamatokat globálisan szemlélve nyilvánvaló, hogy a világ autóipara az elektromobilitás mind szélesebb körben való elterjedése irányába halad. Magyarország idejében felismerte ezt és komoly lépéseket tett és tesz azért, hogy erre a vonatra az elsők között felszállhassunk. Németországban, Franciaországban óriási lobbiérdekek mozdulnak meg egy-egy zöldenergia-beruházásért, míg nálunk a külföldi érdekeket szolgáló baloldal elgáncsolni igyekszik minden ilyen szándékot (kivéve, ha Szegeden lesz ilyen beruházás, ott baloldali vezetés van). Talán nem véletlen, hogy a „mikepércsi anyák” is részt vettek idén februárban a David Pressman amerikai nagykövet által a debreceni dollárbaloldal Baross utcai kocsmájába összehívott szűk körű „kerekasztal-beszélgetésen”, ahol – forrásaink szerint – az akkumulátorgyár elleni tiltakozásról, annak módszereiről esett leginkább szó. Ugyan – normál esetben – mi köze van egy külföldi állam képviselőjének egy városunkban zajló beruházáshoz?

A közelmúlt adatsorait megvizsgálva kiderül, hogy hazánkban az elektromos autók használata rohamosan terjed. Egy év alatt (2023. őszi adat) 50 százalékkal nőtt az így hajtott gépjárművek száma. A tavalyi év végére a villanyautók és a plug-in hibridek együttes piaci részesedése elérte a 10,5 százalékot.

Nem kétséges, hogy a fenti folyamatok a fosszilis üzemanyagokkal hajtott gépjárművek lassú térvesztését eredményezik hosszabb távon, ami valószínűleg az értékesíthető benzin és gázolaj volumenére is hatással lesz, így vélhetően az ágazat jövedelemtermelő képessége is csökken.

Lehetséges volna, hogy a mikepércsi botrányhősnő esetében a jól felfogott magánérdek egybeeshet az általa létrehozott szervezetet esetleg külföldről mozgatók szándékaival és innen származhat az a düh és eltökéltség, mellyel a debreceni zöldenergia-beruházásokat támadja? Nem tudjuk, mindenki döntse el maga! Mindenesetre sokatmondó, hogy a hisztérikus honleány korábban soha nem beszélt nyilvánosan arról, hogy benzinkutakat üzemeltet, valamint egyesületének Facebook-oldaláról minden kritikus hangot törölnek, az így megnyilvánuló felhasználókat pedig tömegesen tiltják.

Ami még érdekelhet

Debrecen mindenek előtt!

Legfelkapotabb bejegyzéseink

1693.hu – Minden jog fenntartva.