Kezdőlap » „Lapos, fenék, rakottyás”: így hívjuk őt, a legkedvesebbet!

„Lapos, fenék, rakottyás”: így hívjuk őt, a legkedvesebbet!

Írta: hell1693

A víz világnapja

egy csepp édesvíz

Föld varázsgömbjén – élet

őrizd forrását”

– Szakályné Nagy Irén –

A víz világnapját – az ENSZ kezdeményezésére –  1993 óta minden évben március 22-én tartjuk. A világnap idei mottója, nagyon időszerűen: „Víz a békéért!” A vízhiány ugyanis nemzetek közötti konfliktusok előidézőjévé is válhat. Sürgősen szükség lenne tehát mind az országhatárokon belüli, mind az országok közötti összefogásra legértékesebb erőforrásunk védelme érdekében!

Egy-egy ilyen világnap önmagában kevés a célok megvalósításához, de a tudat formálásán, az új nemzedékek nevelésén keresztül talán mégis van jelentősége.

Városunk neves muzeológusa, Zoltai Lajos 1935-ben publikálta egyik lenyűgözően érdekes munkáját Debrecen vizei címmel. Ebből kiderül, egykor milyen gazdag volt a terület természetes vizekben és mily szemléletes elnevezéseket használtak elődeink ezekre: folyó, folyás, patak, ér, völgy, fok, tó, lapos, fenék, fertő, mocsár, zsombékos, rakottyás, rét, tiszta, sárrét, maraszt.

Debrecen a jelen korban sem feledkezik meg erről! A nemrég elindult Civaqua-program épp azt célozza, hogy a Tiszából ismét elhozza a város köré az időközben megcsappant természetes vizeket, lehetővé téve az egykor volt vizes életterek, élőhelyek újbóli megjelenését. A Tócó és a Kondoros, a gyönyörű Nagyerdő hajdani rejtőzködő tocsogói, az Erdőspuszták vízi világa, a kis vízfolyások, a Fancsika, a Mézeshegyi-tó, a Vekeri: ismét életre kelnek és régi pompájukban gyönyörködtetnek majd!

Debrecenben fontos szempont továbbá, hogy az itt megjelenő befektetők – beruházásaik és termelő tevékenységeik során – kizárólag a hatályos jogszabályok adta kereteken belül használhatnak fel bármiféle vizet. Továbbá a felhasznált víz előírt módon történő megtisztításáról is gondoskodniuk kell. A cívisváros jelenlegi legnagyobb zöldenergia-beruházója, a CATL tovább ment: pár hete bejelentették, hogy új, víztakarékos gyártástechnológiát fejlesztenek ki, ezáltal drasztikusan – az egységes környezethasználati engedélyben foglaltakhoz képest is – mérsékelhető lesz a termelés vízigénye!

Említsük meg még a Debreceni Vízmű Zrt-t és dolgozóit, akik sok évtizede fáradhatatlanul gondoskodnak arról, hogy a cívisek bármikor szomjukat olthassák. Talán nem mindig gondolunk arra, milyen sok munka és erőfeszítés van valójában egy pohár hűsítő, kiváló minőségű, tiszta ivóvízben. Köszönet érte!

Fotó: https://www.facebook.com/drszelesdiana

Ami még érdekelhet

Debrecen mindenek előtt!

Legfelkapotabb bejegyzéseink

1693.hu – Minden jog fenntartva.