Kezdőlap » CÍVISNEK MARADNI….

CÍVISNEK MARADNI….

Írta: hell1693

Sokszor érezhetjük úgy, hogy nehéz ma eligazodni a világban. Nehéz, hiszen háborúk, migrációs válság, gazdasági válság és mindezek mellett még morális válság is nehezíti az életet.

Úgy tűnik, mintha a hagyományos normák és szabályok föllazulóban lennének. Ha a normák föllazulása olyan mértékűvé válik, hogy már nincs befolyásuk az egyének viselkedésére, akkor a közösség szabályozó hatása egyáltalán nem, vagy nem elég hatékonyan érvényesül. 

Mi lehet a következménye ennek? Az értékalapú, normakövető társadalmak alapjainak megingása.

És ha mindeközben bizonyos politikai erők el tudják hitetni egy újfajta, a korábbi normakövető értékekkel szembemenő értékrend megteremtődésének illúzióját, az komoly és nagyon súlyos veszély lehet minden közösségre, minden társadalomra nézve. A jelenség történelmi előzményei ismertek, így bomlottak fel és hullottak darabjaikra civilizációk.

Ebben a zavaros világban kell igazán cívisnek maradnunk!

Mi, debreceniek évszázadok óta büszkén viseljük ezt a jelzőt. Cívisségünk úgy jelenti a konzervatív erkölcsiség általánosságát, hogy miközben közös hagyományainkat, értékeinket féltve óvjuk és megőrizzük, aközben beengedjük az újat, az előremutató fejlődést hozót is. Egyszerre képviseljük a maradandóságot és a megújulást.

Vigyázzunk hát cívis mentalitásunkra, hogy Debrecen a békét, a hitben történő növekedést, a szertetettel egymás felé fordulást jelentse továbbra is minden lakójának, és a hozzánk érkezőknek is!

()

Ami még érdekelhet

Debrecen mindenek előtt!

Legfelkapotabb bejegyzéseink

1693.hu – Minden jog fenntartva.