Kezdőlap » MOMENTUM: ÖNÁLLÓ POLITIKAI ENTITÁS VAGY GYURCSÁNY ÖLEBE?

MOMENTUM: ÖNÁLLÓ POLITIKAI ENTITÁS VAGY GYURCSÁNY ÖLEBE?

Írta: hell1693

A fotón jól látszik, hogy Gyurcsány Ferenc Debrecenben is itt van (bocsánat, itt akar lenni) és nemcsak a háttérben ahogy szokott, hanem mozgatva a baloldal egészét – ja, ott van Magyari Tibor Jobbik jelölt is – akitől jobbra a helyi baloldali erősségek Szabó Bence Momentum és persze Gyurcsány Ferenc DK (ő nem erősség), valamint Jármi Bence LMP állnak.

A 2022-es parlamenti választások után a baloldali térfélen egy DK-Momentum tengely kristályosodott ki, azonban mostanra már repedezik a két párt egysége országosan és Debrecenben is.

A DK-vezér nem egy alkalommal világossá tette: pártját a balliberális térfél abszolút meghatározó, „gravitációs erőtérként” viselkedő tényezőjévé kívánja formálni.

Debrecen régóta szálka a baloldal szemében, hiszen a városban 1998 óta megkérdőjelezhetetlen a Fidesz fölénye.

Könnyen belátható tehát, hogy amely baloldali erőnek valamikor a jövőben sikerülne ezt az immár 25 éve fennálló status quo-t megtörni, az jó eséllyel jelentős súllyal esne latba utána az országos politika terepén is.

A sorosista baloldalnak tehát egyetlen esélye van a cívis város eddigi politikai (t)rendjét megváltoztatni: Debrecen közéletét valamilyen módon felzaklatni úgy, hogy a politikai küzdelem „csatatér-jelleget” öltsön!

A politikai csatatér előállítására a baloldali pártok és szatellitszervezeteik számára kézenfekvő kezdeményezésnek tűnhet a városban a zöld átállás jegyében bejelentett és mind az európai trendekbe, mind hazánk és Debrecen távlati gazdaságfejlesztési terveibe illeszkedő zöldenergia-beruházás (CATL) elleni politikai támadássorozat.

Kommunikációjukban megjelent és egyeduralkodóvá vált a hiszterizálás motívuma. Az akkuhiszti jegyében botrányosra sikeredett a két közmeghallgatás, amikor is egy alkalommal tettlegességre is sor került a közönség soraiban.

A Debrecenben tevékenykedő politikai formációk közül talán leginkább a Momentum vette (veszi) ki részét a már említett hisztériakeltésből.

A párt két képviselője, Mándi László és Szabó Bence, az időnként megrendezésre kerülő, viszont egyre csekélyebb társadalmi érdeklődést kiváltó, általában paródiába hajló tüntetéseken, és a minden objektivitást nélkülöző „méreggyárazáson” kívül „partizánakciókkal” igyekszik a közfigyelmet magára vonni. Július végén néhány aktivistájuk társaságában elzárták az ideiglenes jelleggel a Simonffy utcán működő polgármesteri hivatal bejáratát, az ott dolgozók és az ügyekben eljáró állampolgárok közlekedését ellehetetlenítve.

A november 15-i debreceni dollárbalos tüntetésen – melyen immár szinte csak néhány pártaktivista és újságíró vett részt – bejelentették egy egyesület megalakítását és megerősítették Mándi László polgármester-jelöltségét.

Ebbe az összefogásba nem lépett be a DK, a Párbeszéd és a Civil Fórum, viszont tagja a Momentumon kívül az LMP, az MSZP, a Nép Pártján és a Szikra Mozgalom.

A Demokratikus Koalíció később sajtóközleményben reagált a fejleményekre, ebben önmagukat az ellenzék „szignifikánsan legnagyobb támogatottsággal rendelkező” pártjának nevezték és a lehető legszélesebb ellenzéki összefogásra szólítottak fel.

Továbbá kifejezték óhajukat egy „alkalmas közös polgármesterjelölt” kiválasztására. A közlemény stílusa és tartalma politikai üzenetként is értelmezhető, a renitens kiskutyák kicsit előre szaladtak sétáltatás közben, ideje rántani egyet a pórázon, hogy visszatérjenek a gazdához.

Hozzá kell tenni, Varga Zoltán, a Gyurcsány-párt helyi magyar hangja már szeptember 22-én rendreutasító hangvételű közleményben reagált a momentumos Mándi polgármester-jelöltségére. Közölte, hogy a DK politikusai nem kívánnak egy álcivil(!) szervezetet „álcaként használva”    – utalás Mándiék bejelentett egyesületalapítási szándékára –  úgy tenni, mintha maguk is civilek lennének.

Varga kifejtette továbbá, ők nem akarják Debrecent sem becsapni azzal, hogy „valami meghatározhatatlan, arctalan, identitás nélküli szürke masszából”, álcivil egyesületből győzködjék a tömegeket arról, hogy pártpolitikusokból hirtelen civilekké lettek: „… mi vállaltan és nyíltan (párt)politikusok vagyunk és azok is maradunk…”.

Nem csoda hát, hogy bizonyos álláspontok szerint a Momentum nem más, mint a DK ifjúsági tagozata.

A hazugságpolitika avatott fenegyereke Gyurcsány Ferenc, ravasz módon a momentumos ifjúgárdistákat használja utcai akciózásokkal (kordonbontás, polgármesteri hivatal eltorlaszolása) a közvélemény „monitorozására”, viszont a túlzásba vitt önállóságot nem engedélyezi.

Mindenesetre úgy tűnik, az önkormányzati választásokig hátralévő bő félév során a Momentum mozgásterét Debrecenben továbbra is a Demokratikus Koalíció, végső soron Gyurcsány Ferenc helyi embere, Varga Zoltán határozza majd meg.

Fotó: debreciner.hu

()

Ami még érdekelhet

Debrecen mindenek előtt!

Legfelkapotabb bejegyzéseink

1693.hu – Minden jog fenntartva.