Kezdőlap » AHOGY A TÖLTÖTTKÁPOSZTA DEBRECENI LESZ, AVAGY A DEBRECENI TÖLTÖTTKÁPOSZTA

AHOGY A TÖLTÖTTKÁPOSZTA DEBRECENI LESZ, AVAGY A DEBRECENI TÖLTÖTTKÁPOSZTA

Írta: hell1693

Kedves Kishúgom !

Ma reggel miután megetettem Cirmikét, szokásomhoz híven átnéztem az e-mailjeimet, s nagyon megörültem, hogy ismét írtál.

Büszkeséggel tölt el, hogy szépen haladsz az egyetemi tanulmányaidban, s örülök annak is, hogy új barátokra leltél. Írtad, hogy nagyon hiányoznak az itthoni ételek, a magyaros ízek, különösen most az ünnepek közeledtével gondolsz sokat gyermekkorod karácsonyaira, az elmaradhatatlan, tyúkból készült húslevesre és a töltött káposztára. Arra biztatlak Kishúgom, hogy bátran próbálkozz kedvenc ételeid elkészítésével ott is. Kezdheted akár a töltött káposztával.

Leírom neked a Mai hajdúsági konyha receptjét, amely szinte teljesen megegyezik Vilma mama receptjével. S mint ahogy Vilma mama sem méricskélt, én is szemre főzök, ahogy tőle tanultam. De nem írom, hogy tégy hozzá annyi  rizst amennyit felvesz, hanem egy pontos receptet küldök.

Hozzávalók: 80 dkg darált sertés hús, 20 dkg rizs, 15 dkg liszt, 30 dkg füstölt darált szalonna, 2 db tojás, 3 kg savanyú káposzta, 15 dkg vöröshagyma, 30 dkg debreceni páros kolbász, 30 dkg zsír, 1 dkg fokhagyma, 2 dkg pirospaprika, 0,1 dkg majoránna, 5 dkg só, 1 dkg bors, 5 dl tejföl

A darált húst összegyúrjuk a fűszerekkel. A darált szalonnát apróra vágott vöröshagymával megpirítjuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. A fűszeres darált húst összegyúrjuk a pirított hagymás szalonnával, a rizzsel és a tojásokkal, majd a káposztalevelekbe töltjük. Zsíron apróra vágott hagymát pirítunk, megpaprikázzuk és csontlével felengedjük. Beletesszük az apró káposzta háromnegyedét, ráhelyezzük a töltelékeket. A megmaradt apró káposztával befedjük és puhára főzzük. Világos rántással berántjuk, tejfölözzük és készre főzzük.  Tálaláskor tejföllel és a kisütött debreceni kolbásszal díszítjük.

Remélem, hogy az ismerős ízek gyerekkorod kedves pillanatait is felidézik.

Ilcsi néni

Ami még érdekelhet

Debrecen mindenek előtt!

Legfelkapotabb bejegyzéseink

1693.hu – Minden jog fenntartva.