Kezdőlap » „Vadnak születtünk az utca nevelt”

„Vadnak születtünk az utca nevelt”

Írta: hell1693

„Vadnak születtünk az utca nevelt

Senki nem vigyázott ránk

A beton házak között nem várnak csodák…”1

1978 nyara: három kisfiú játszott a homokban a frissen elkészült panelházak árnyékában, valahol az újkerti lakótelepen. Gyerekek, éppen hogy iskolába mentek ősztől. Nem gazdagok, nem szegények, lakótelepi gyerekek. Egy házban laktak, együtt nőttek fel, a beton házak között. Később már nem hárman voltak, hanem többen. Barátok lettek. Egy életre.

Mit adott nekik a lakótelep? Mindent, a gyerekkort. Először a játszóteret, a focipályát a „Nagydombon”, a fagyizót a suli előtt, a Delta mozit, a bújócskázást a parkban, nyakukban a kulccsal – ha valaki emlékszik még erre. Később az első kamasz szerelmeket és a törzspresszót, ahova betértek péntek, vagy szombat esténként minden előzetes megbeszélés nélkül:

„vár még valaki vele jó lesz egy cigit megosztani” 2

Hatalmas házak, óriási lebetonozott placcok, meg- megszakítva kisebb-nagyobb zöldfelülettel. Mondhatni sivár környezet, de sok ezer gyereknek ez jutott a múlt évezred utolsó évtizedeiben és mégis volt benne valami emberi. Kötődés jött létre emberhez és városrészhez, mert együtt voltak szinte minden nap és joggal énekelték néhány sör után, hogy:

„miénk itt a tér, mert mi nőttünk itt fel,

Ismerős a fütty és egymásnak felel”3

Ha átmentek a Vénkertbe, már „idegenek” voltak, de ez így volt szép, mert így tanulták meg: összetartoznak. Ha féltek „…egymástól vártak bíztatást”1, mert mindent ott helyben kellett megoldani. Nem lehetett mobilon segítséget kérni aputól, csakis kizárólag egymástól. Megtanulták tisztelni egymást és tenni az emberi kapcsolataikért.

Ma ezek a fiúk felnőttek, családapák, és többségük már nem az Újkertben lakik, de mind Debrecenben. Mert ez az ő városuk, és amivé váltak, annak a gyökerei oda nyúlnak vissza azokhoz a felhőtlen gyerekkori napokhoz ott a panelrengetegben.

Azok a házak ma is ott állnak, de ma már „nem ugyanazok”. Nem jobb, vagy rosszabb. Más. A világ változott, az ember viszont örök, és remélem a mai gyerekek ugyanúgy fognak kötődni gyökereikhez, mint az a nemzedék….

-Matusz-

1: Kukovecz-Nagy : Ítélet helyett 2:Pataky- Slamovits: Elhagyom a várost / Edda blues / 3: Adamis –Presser: Miénk itt a tér

Fotók: MLFA, dehir

Ami még érdekelhet

Debrecen mindenek előtt!

Legfelkapotabb bejegyzéseink

1693.hu – Minden jog fenntartva.