Kezdőlap » Február 21-e az anyanyelv nemzetközi napja

Február 21-e az anyanyelv nemzetközi napja

Írta: hell1693

Egy felmérése szerint a világon kb. 4000-4500 nyelv, illetve nyelvjárás létezik, azonban ezeknek közel fele veszélyben van, a kihalás veszélyezteti. Ezzel együtt azonban kihalófélben vannak olyan kulturális értékek is, amelyeknek az elvesztésével mindannyian csak szegényebbek leszünk.

A nyelvek kihalásának okai összetettek, de sajnos több országban diktatórikus eszközökkel is el akarják feledtetni az anyanyelv használatát, ezért a nemzetközi anyanyelvi napnak az is a célja, hogy erre felhívja a figyelmet.

Nyelvében él minden nemzet, éppen ezért a világ kulturális sokrétűségének, hagyományainak ápolásához a nyelvi sokszínűség megőrzése járulhat hozzá leginkább. Minden lehető eszközzel meg kell őrizni az anyanyelveket, ami nagymértékben elősegítheti a népek közötti szolidaritást is, hiszen mások anyanyelvének megbecsülése az alapja a kulturális különbözőségekből fakadó félreértések elkerülésének is.

Az anyanyelvünk a sorsunk, a családba és a társadalomba történő beilleszkedésünk eszköze, személyiségünk kerete, nemzeti identitásunk fontos eleme, csoportazonosságunk és kommunikációnk legfőbb fegyvere, a tanulásnak, a művelődésnek legfőbb eszköze.

„Egy kincs van minden nemzetnek adva, míg azt megőrzi híven, addig él. E kincs neve: az édes anyanyelv.” (Jókai Mór)

Ami még érdekelhet

Debrecen mindenek előtt!

Legfelkapotabb bejegyzéseink

1693.hu – Minden jog fenntartva.