Kezdőlap » A MI KULTÚRÁNK, A MI HIMNUSZUNK, A MI VÁROSUNK, A MI HAZÁNK

A MI KULTÚRÁNK, A MI HIMNUSZUNK, A MI VÁROSUNK, A MI HAZÁNK

Írta: hell1693

Hány alkalommal álltam már mindenféle ünnepségeken többed magammal és hallgattam a magyar himnuszt. Ismerős érzés? Talán pár éve annak, hogy amikor énekelni kell, akkor én is éneklem a többiekkel. Megöregedtem és felnőttem hozzá. Ösztönösen, belülről jön az ének, felszakítva ahogy a verssorok ekeként az átélt évek súlyát.

Olyankor mindig elgondolkodom, hogy ez mennyire szép vers. Vajon milyen lenne, ha mindenki szavalná és nem énekelné? De tudom ezt nem lehet. Akkor egy kisiskolás féle közös szavalásba menne át az egész és méltatlan lenne ahhoz, ami valójában.

Mert a Himnusz, igen a Kölcsey Ferenc által írt Himnusz, nagyon szép. Olyan igazi szívbe markoló vers. Rólunk magyarokról, a magyarságtudatunkról, arról, amit identitásnak nevezünk és minden, ami lehetünk a világban.

Ez a szó, ma már kihalófélben van. A gyökértelenség jellemzi a mindennapjainkat. Pedig a nagymamám megmondta: – Kisfiam, egy dolgot nem szabad elfelejtened soha. Elveszíthetsz mindent a világon. Mindent, ahogy mi is a háború alatt. De van amit nem tud elvenni tőled senki sem, a hitedet és ahol születtél és ahonnan származol. Abból leszel te, újra tenmagad.

A „magyar kultúra napja” van ma. De ez nemcsak a magyar kultúra napja. A hovatartozásunk, az identitásunk napja. A gyökereinké. Mi mind egy képzeletbeli fa vagyunk, amelynek lehullanak a levelei, amik a földbe aszalódva táplálékot adnak számunkra az új élethez. A terméseink a gyermekeink és mindaz, amit létrehozunk a világban, mert bennünket alkotni teremtettek. És hinni. Hinni Istenben, a világban, a hazánkban, a családunkban és hinni a gyermekeinkben, hogy ők boldogan, egészségesen és önmagukat kiteljesítve önmagukért és a szeretteikért élhessenek. Bárhol is legyünk és legyenek ők a világban. („Isten, áldd meg a magyart”)

Ezek vagyunk mi, ezek lehetünk mi. Azok, akik a Himnusz fohászában megírva végig szenvedtük a múltat, de erős hittel, a hagyományainkkal, az elődjeink által hagyott szép örökségünkkel és identitástudatunkkal mindig a jövő felé fordulunk.

Itt Debrecenben, itt Magyarországon.

bohem

Ami még érdekelhet

Debrecen mindenek előtt!

Legfelkapotabb bejegyzéseink

1693.hu – Minden jog fenntartva.